Jouw spiegelbeeld

Wanneer jij jezelf in een staande passpiegel ziet, kijk jij naar jouw spiegelbeeld. Maar wat is een spiegelbeeld nou precies en waarom zie je je zelf in ‘spiegelbeeld’?

Spiegelbeeld

Wanneer je in de spiegel staat, zie je jouw spiegelbeeld. Een spiegelbeeld is het beeld wat een persoon ziet wanneer deze in de spiegel of een andere weerkaatsende oppervlakte kijkt. Maar wist je dat ook zonder spiegel of spiegelende oppervlakte, je een spiegelbeeld van een object kan zien? Dit kan bij objecten die (bijna helemaal) doorzichtig zijn. Wanneer je namelijk door deze objecten heen kijkt, zie je namelijk aan de achterkant van dit object, het spiegelbeeld van de voorkant.

Weerkaatsing

Maar hoe komt het dat wanneer je in de spiegel staat, de letters op je t-shirt bijvoorbeeld in spiegelbeeld staan? Hier wordt het een beetje lastig. De reden waarom jouw spiegelbeeld hetzelfde eruit ziet als hoe iemand die tegenover jou staat naar jou kijkt, komt doordat een rotatie in een verticale lijn van over 180° vergeleken met de spiegeling van een verticale vlak van een spiegel, neerkomt op spiegeling in het mediane vlak. Wat is een mediane vlak? Dit is het vlak dat precies in het midden van het lichaam van voor naar achter loopt en dit daarmee verdeeld in links en rechts. Simpeler gezegd, jouw weerspiegeling is dus een verwisseling tussen links en rechts.

Mythes

Buiten de reguliere uitleg van een spiegelbeeld om, zijn er verschillende mythes in de wereld die zouden verklaren wat een spiegelbeeld precies is. Één hiervan is dat de persoon die jij aankijkt in de spiegel, een variant is van jou maar dan in een andere dimensie. In principe kijk je in dit geval dus naar jezelf maar dan in een andere wereld. Best een interessante / intrigerende gedachte, toch? Spiegels komen ook wel eens voor in verhalen / sprookjes, zoals bijvoorbeeld in Sneeuwwitje, waar de heks tegen de spiegel praat om de achter de waarheid te komen. Zou jij een pratende spiegel willen?