Last van onderrug, wat is eraan te doen?

Logo footlogics

Als je last van onderrug hebt, belemmert dit vaak hoe je je voelt. Bij elke beweging en bij elke houding voel je de pijnlijke klachten. Je raakt eerder vermoeid, je kunt je minder goed concentreren en je humeur wordt er niet beter op.

Logo footlogicsFysiotherapie

Last van je onderrug kan verschillende oorzaken hebben. Daarom zal de fysiotherapeut eerst een gesprek met je hebben over je zithouding, je stahouding en je slaaphouding. Ook zal hij je observeren terwijl je loopt. Aan de hand daarvan beslist hij wat er het beste gedaan kan worden. Vaak helpt hij je eerst om de pijnlijke klachten te verminderen en vervolgens leert hij je een betere houding aan.

Betere houding

Want met alleen fysiotherapie behandelingen zal de last van je onderrug niet verdwijnen. Het kan wel tijdelijk afnemen, maar komt altijd weer terug. Om de pijn in je onderrug te laten verdwijnen moet je vaak een andere houding aanleren. Een andere houding aanleren kost ongeveer 3 maanden als je daar elke dag bewust mee bezig bent. Daarna wordt het steeds meer een automatische houding. Doordat je rugwervels dan niet meer overbelast worden, verdwijnt ook de lage rugpijn.