Reanimeren in 6 stappen

reanimeren in 6 stappen

Weet jij wat je moet doen in een noodsituatie om een leven te kunnen redden? Wij leggen hier uit hoe je kunt reanimeren in 6 stappen. Door deze stappen te volgen, geef je iemand in nood de beste kans om te overleven. De eerste stap is controleren of iemand bij bewustzijn is. Probeer het slachtoffer aan te spreken in de buurt van het gezicht. Zorg hierbij wel dat het gevaar geweken is, zodat je niet zelf ook nog gewond kunt raken. Wanneer het slachtoffer niet reageert of niet bij bewustzijn lijkt, bel dan direct het noodnummer 112. Blijf bij het slachtoffer. 

Wanneer iemand niet reageert

Dit zijn de eerste twee stappen van reanimeren in 6 stappen. Als je het alarmnummer gebeld hebt, controleer dan of het slachtoffer nog ademhaalt. Kijk, luister en voel voor minimaal tien seconden of je iets merkt van de ademhaling. Constateer je geen ademhaling? Zorg dan dat jij of iemand in de buurt zo snel mogelijk een AED haalt. Bij de vierde stap van reanimeren in 6 stappen start je met dertig keer op de juiste manier op de borst drukken. Het slachtoffer dient hierbij op de rug te liggen op een harde ondergrond. 

reanimeren in 6 stappen

Beademen en defibrilleren

De volgende handling van reanimeren in 6 stappen is beademing. Je moet dit minimaal twee keer doen. Je leest op deze pagina hoe mond-op-mond beademing precies werkt. De laatste stap is het gebruik van de AED of defibrillator. Hiermee kun je het hart van het slachtoffer met een schok weer normaal laten kloppen. De AED heeft elektroden die op de huid van het slachtoffer op de borst geplakt moeten worden. Je leest het gedetailleerde plan voor reanimeren in 6 stappen op deze site